Interesantne činjenice o Girosu

Interesantne činjenice o girosu

Ništa ne govori o grčkoj kuhinji kao autentično pripremljen giros. Sigurno već znate da je giros grčki sendvič napravljen od piletine ili svinjetine sa prilozima, paradaizom, lukom, tzatziki sosom umotanim u pita hleb.

U ovom blog postu Groot vam nudi nekoliko zanimljivih činjenica vezanih za giros.

Jedan od razloga zašto je giros tako jedinstven je način na koji se meso sprema. Meso se slaže na vertikalni ražanj i odseca sa strane. Činjenice povezuju spremanje mesa na ražnju sa starom Grčkom, ali pečenje na vertikalnom ražnju nije razvijeno sve do 19. veka u otomanskoj Bursi.

Kao grčko jelo, reč giros dolazi iz maternjeg jezika zemlje. Na grčkom „gyro“ znači okretanje.

Pravilno izgovaranje reči „gyro“ je pitanje koje se postavlja u celom svetu. Izgovara se sa „jee-ro“, „jai-ro“, and „gee-ro“ ali bez slova g u grčkom jeziku, prirodno se izgovara kao „yeh-ro“.

Giros je stekao svetsku slavu kada je Sami Eid, vlasnik grčkog restorana, napravio najveći giros na svetu. Težina šavarme bila je 8.866 funti ili preko 4.000 kilograma. Za postavljanje rekorda meso se peklo na 72 roštilja istovremeno.

Gde probati najukusniji giros u Novom Sadu?

U ulici Braće Ribnikar 10, u Novom Sadu, nalazi se Groot NS u kom možete probati autentičan giros. Osim girosa, Groot NS nudi specijalne giros burgere kao i srpski giros.

Pročitajte i naš prethodni blog post klikom na link.