Šta je giros? Poreklo čuvenog grčkog specijaliteta?

Šta je giros? Poreklo čuvenog grčkog specijaliteta?

Giros je poslastica koju mnogi obožavaju. Konzumira ga dosta ljudi, pogotovo u Grčkoj i susednoj Turskoj (kao doner) na nedeljnoj bazi. Zajedno sa suvlakijem spada u najpopularnija i najpoznatija jela širom sveta. Istorija girosa nije jasna i često se osporava njegovo poreklo. Hajde da pokušamo da shvatimo šta je to giros i kako je postao tako popularan.

Jedna stvar koju treba znati ako posećujete Grčku je ta da Grci imaju mnogo sličnosti u gastronomiji sa susednim Turcima.

Kada se giros pojavio u Atini?

Godine 1922. katastrofa u Maloj Aziji se odrazila na Grke fatalno. Grčke izbeglice su zajedno sa svojom kulturom i muzikom donele i svoju gastronomiju.

To se desilo i sa girosom koji je tokom decenija počeo polako da se širi u mnoge delove Grčke.

Druga polovina 20. veka je period kada su se desili najveći talasi imigracije u Ameriku, Australiju i Nemačku, uglavnom tokom 50-ih i 70-ih godina. Neki su, dakle, preneli na drugi kraj sveta recept za ovo ukusno jelo i kao rezultat toga mnogi su upoznali giros.

U grčkoj giros vole turisti. Posebno u grilovima širom Atine i Soluna, ali i na ostrvima, turisti čekaju u velikim redovima kako bi probali ovo ukusno jelo.

Čak iako reč počinje sa „G“, ne izgovara se sa tim slovom. Ako poručite giros za ručak, izgovarate „yee-roh“.

Kako se pravi giros?

Komadi mesa se nalaze na visokom vertikalnom ražnju, koji se okreće ispred izvora toplote, obično električnog grejača. Ako meso nije dovoljno masno, trake slanine se dodaju tako da pečeno meso uvek ostaje sočno i hrskavo.

Brzina pečenja može se podesiti regulisanjem različite snage toplote i rastojanja između izvora toplote i mesa, na ovaj način kuvar može da se prilagodi različitim stopama potrošnje.

Pečeno meso se sa vertikalnog ražnja seče na male sočne i hrskave komadiće koji se stavljaju u pitu. Pita se obično služi podmazana, blago pečena i topla. Kuvar na dlan stavlja posebni papir na njega pečenu pitu pa meso, preko mesa se stavlja paradajz, crni luk, pečeni krompir ili pomfrit na kraju se pita uvija zajedno sa papirom koji se na kraju nalazi oko pite.

U giros se na kraju kašikom ubacuje tzatziki sos ili pavlaka.

(Izvor: Wikipedia)

Gde možete probati Giros u Novom Sadu?

Groot NS vam nudi raznovrsne girose i giros burgere. Izdvajamo se i po specijalnom srpskom girosu. Posetite nas na adresi Braće Ribnikar 10 u Novom Sadu i isprobajte naše specijalitete.